Overslaan en naar de inhoud gaan
Kennisbank

Blauwe Nagel

Wat is een blauwe nagel (Trauma nagel)

Een blauwe teennagel ontstaat door een bloeduitstorting onder de nagel (tussen de nagel en het nagelbed). Oorzaken kunnen verschillend zijn, bijvoorbeeld een klap of stoot op de teennagel, een verkeerd geplaatste nagelbeugel of prothese, nagelloslating of een nagel-operatie. Een blauwe nagel kan echter ook ontstaan door druk in de schoenen of kousen. Bij personen die anti-stollingsmiddelen gebruiken kan een blauwe nagel zelfs ontstaan na hele lichte druk.

Doordat de verbinding tussen nagelbed en nagel is verbroken, is de kans groot dat de blauwe nagel er in zijn geheel af zal gaan. Het groeien van een nieuwe nagel duurt bijna een jaar en tijdens de groei kunnen er problemen ontstaan. Dit is afhankelijk in hoeverre de oude nagel nog aanwezig is. Als er geen nagel meer aanwezig is dan ligt het nagelbed bloot. Dit kan zeer pijnlijk zijn. Doordat er geen druk van de nagel meer is op het nagelbed, komt de huid iets omhoog. Dit zorgt dat de nieuwe nagel er niet makkelijk overheen kan groeien. De nagel groeit dan in of groeit niet meer vooruit. Hierdoor ontstaat een dikke (bolle) misvormde nagel. Gevolgen kunnen een ingegroeide nagel of een stootnagel zijn. Ook uw teentop kan iets omhoog komen doordat er geen tegendruk meer is van uw nagel.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Beschrijving blauwe teennagel

Een blauwe teennagel kan zijn ontstaan door een trauma zoals het vallen van een gewicht op de teen is of doordat u te kleine schoenen droeg. Een traumanagel gaat niet altijd gepaard met pijn. Wanneer dit wel het geval is, zal tijdens de eerste uren de pijn verergeren door het ophopende bloed tussen de nagel en het nagelbed. De druk kan worden opgeheven door een gaatje te boren in de nagel. Dit is pijnloos en u kunt dit laten uitvoeren door een pedicure of medisch pedicure. Gebruikt u anti-stollingsmiddelen dan is de kans op een bloeding onder uw teennagel ook aanwezig bij hele lichte druk. Heeft u sensibele neuropathie dan is de kans groot dat u geen pijn voelt bij het ontstaan van een blauwe nagel. Het is daarom belangrijk om dagelijks uw voeten te controleren op oneffenheden. Heeft u een blauwe nagel laat dit dan altijd controleren door uw medisch pedicure. Als het bloed stolt dan kan de nagel meerdere verkleuringen geven zoals rood, blauw en/of zwart. Zie u een andere verkleuring in uw nagelplaat en is de oorzaak onbekend? Laat dit dan altijd controleren door een pedicure of medisch pedicure of door uw huisarts.

Een blauwe nagel kan aan iedere teen voorkomen maar ontstaat vaak aan de grote teen en komt veel voor onder sporters. De gevolgen van een blauwe nagel zijn goed te behandelen. Het kan echter een jaar duren voor de nagel opnieuw goed uitgroeit. Soms herstelt een nagel helemaal niet meer of vormt er een stootnagel of groeit de nagel in. Lees meer hierover in onze onderwerpen Stootnagel en Ingroeiende nagel.

Symptomen blauwe nagel

blauwe nagels, die soms beschadigd zijn kan zeer pijnlijk zijn loslaten van de nagel (na verloop van tijd)

Oorzaken blauwe teennagel

Blauwe nagels kunnen door veel verschillende dingen veroorzaakt worden. Denk aan het stoten van de nagel tegen de tafelpoot of het vallen van een object op uw tenen.

Blauwe teennagels komen veel voor bij sporters, met name bij sporten waarbij men abrupt stopt, zoals bijvoorbeeld bij tennis, waardoor de tenen tegen de schoenen stoten. Sporten met veel balcontact zoals voetbal en hockey zijn ook aanleiding tot blauwe nagels. Zoals bijvoorbeeld bij tennis, voetbal, hockey. Wandelaars die veel lopen in heuvelachtig gebied zullen vaak blauwe teennagels krijgen. Dit komt omdat bij het naar beneden gaan van de heuvel uw voet naar voren schuift in de schoen. Als dit meerdere keren is gebeurt dan zal er een bloedvaatje springen. Het is zowel voor sporters als voor niet-sporters uitermate belangrijk om de juiste schoenmaat en kousen te dragen.

Wat kunt u zelf doen tegen blauwe teennagels

Blauwe nagels kunt u niet altijd voorkomen maar u kunt er wel op letten dat u een goed passende schoen en kous draagt. Sport u veel en/of heeft u last van blauwe nagels? Bezoek dan eens een medisch pedicure sport van ProVoet. Blauwe teennagels komen veel voor onder sporters. De medisch pedicure sport zal uw voeten opmeten en kijken naar uw schoenen. Soms kan een kleine aanpassing zoals een andere vetering  of het dragen van een hulpmiddel over uw teen voorkomen dat u problemen krijgt.  

Ook voor niet-sporters is het belangrijk om de juiste schoenmaat te dragen. Uw tenen moeten in de lengte en hoogte voldoende ruimte hebben om druk te voorkomen.

Blauwe nagel behandelen

Indien een blauwe nagel recent is ontstaan kan de pedicure of medisch pedicure een gaatje in uw nagelplaat boren om de druk weg te nemen. Dit is een pijnloze handeling waarna u direct verlichting zult merken. Een medisch pedicure kan met verschillende technieken de nagel begeleiden tot normale groei. Zij kan bijvoorbeeld een nagelbeugel plaatsen om de groei van uw nagel te reguleren of een prothesenagel plaatsen. Een pedicure die hiervoor bijscholing heeft gevolgd kan deze technieken ook uitvoeren. Het opnieuw laten aangroeien van een teennagel is een langdurig proces. Het is belangrijk om gedurende dit proces regelmatig de nagel te laten behandelen. Dit ter voorkoming van het ontwikkelen van een stootnagel of ingroeiende nagel. De pedicure  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt