Overslaan en naar de inhoud gaan
Kennisbank

Droge voeten

Wat zijn droge voeten

Een droge huid ontstaat door een vermindering van de talgklierfunctie. Bij (extreem) droge voeten is de huid ruw en kan deze mogelijk schilferig en gevoelig zijn. De droge huid kan jeuken, trekken, is gespannen en extra kwetsbaar op plekken waar grote kans is op vouwen en kloven.  

Iedereen kan droge voeten krijgen. Wel hebben senioren en mensen met een medische aandoening, zoals diabetes mellitus, reumatische aandoeningen of huidaandoeningen een grotere kans om een droge huid te krijgen.   Er kunnen meerdere oorzaken zijn waardoor u een droge huid krijgt. Zo kan bij personen met een achterliggende aandoening een droge huid een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van een verminderde doorbloeding of verlies van het gevoel in uw voeten. Een droge huid kan echter ook erfelijk bepaald zijn. Daarnaast kunnen weersomstandigheden van invloed zijn op uw huid.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Beschrijving (extreem) droge voeten

De huid van onze voeten is anders van structuur in vergelijking met de rest van ons lichaam. Het hebben van droge voeten is dan ook een veelvoorkomend probleem. Circa 1 op de 3 mensen heeft er last van. Op hogere leeftijd is dit zelfs 60%. Dit komt doordat de huid naarmate we ouder worden steeds minder collageen en elastine aanmaakt. Het vochtgehalte in de huid neemt af waardoor de huid van de voeten steeds droger wordt.   Wanneer u uw droge voeten niet behandeld, kunt u last krijgen van een ruwe huid, pijnklachten, oneffenheden in uw huid of kloven. Naast dat u dit wellicht onaantrekkelijk vindt, zijn uw droge voeten ook kwetsbaarder dan voeten met een goed gehydrateerde huid. U heeft grotere kans op het ontstaan van (open) kloven en bent minder beschermd tegen bacteriën.   Heeft u een verlaagde weerstand als gevolg van een achterliggende aandoening zoals diabetes mellitus of een reumatische aandoening? Dan is het extra belangrijk uw droge voeten goed te verzorgen. Een ProVoet pedicure of medisch pedicure kan uw voeten behandelen en tips geven. Bij risicovoeten zoals diabetes mellitus, reumatische aandoeningen, kanker, vaatlijden, neurologische aandoeningen of dermatologische aandoeningen dient u een afspraak te maken met een medisch pedicure. Een ProVoet pedicure met aantekening Diabetische Voet en/of Reumatische voet mag eveneens de voeten van personen met diabetes mellitus of reumatische aandoeningen behandelingen. Indien noodzakelijk kan de pedicure of medisch pedicure u doorverwijzen naar de volgende discipline.

Symptomen droge voeten

Bij een droge huid van uw voeten kunt u last hebben van de volgende symptomen:

roodheid en/of jeuk ruwe huid barsten en/of scheuren eeltvorming en/of kloven toename van het probleem door temperatuurswisselingen

Oorzaken droge voeten

Er zijn verscheidende factoren die kunnen leiden tot droge voeten, waaronder:

het wassen van de voeten met (uitdrogende) zeep slecht afdrogen van de voeten niet regelmatig insmeren van de voeten temperatuurswisselingen het niet dragen van kousen/sokken in de schoenen eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen die de huid uitdrogen medische condities, zoals diabetes mellitus of reumatische aandoeningen het hebben van kanker of de behandeling tegen kanker leeftijd overgewicht (door extra druk op de voeten, met name op de hielen kan de huid sneller droog worden)

Wat kunt u zelf doen

Uw voeten intensief hydrateren Smeer na het douchen/badderen en iedere dag voor het slapen gaan uw voeten royaal in met een voetencrème. Breng de crème aan op de hele voet en masseer deze zorgvuldig in. Smeer de crème nooit tussen uw tenen Gebruik bij voorkeur een crème met een laag ureum gehalte. Behandel eventuele kloven Gebruik een speciale klovencrème. Helpt dit niet voldoende? Laat uw voetkloven dan behandelen door uw pedicure of medisch pedicure . Scrubben en eelt verwijderen Het één keer in de week scrubben van uw voeten helpt de harde en dode huidcellen te verwijderen. U kunt alvorens het scrubben uw voeten weken in lauw en zeepvrij water om de huid te verzachten. Breng na het scrubben een hydraterende voetcrème aan. Heeft diabetes mellitus, reumatische aandoening, dermatologische aandoening, vaatlijden, kanker of een neurologische aandoening dan mag u de huid niet scrubben en geen voetbaden gebruiken. Katoenen sokken dragen Katoen laat de huid van uw voeten beter ademen. Trek iedere dag schone sokken aan. Voldoende water drinken

Droge voeten behandelen

Wanneer u droge voeten heeft zal uw pedicure of medisch pedicure de droge schilfertjes, die vaak harde randjes hebben, verwijderen. Bij een pedicure en medisch pedicure die ook cosmetische behandelingen geeft kan een ontspannende scrub- en/of peeling behandeling ervoor zorgen dat uw huid weer zacht aanvoelt. De dode huidcellen worden verwijderd, waardoor de aanmaak van nieuwe huidcellen wordt gestimuleerd en verzorgende producten beter worden opgenomen. Naast dat dit ontspannend is, is dit ook goed voor de doorbloeding van uw voeten.   Daarnaast kan bij een cosmetische behandeling een masker en/of pakking uw voeten een extra hydraterende boost geven. Dit voedt uw huid intensief en zorgt voor een grondig herstel. Uw voeten worden bij de behandeling ingepakt zodat het masker extra goed intrekt. De actieve ingrediënten worden zo doeltreffend opgenomen en de afvalstro­men worden afgevoerd. Een masker werkt snel en geeft de voedende werking die uw droge voeten nodig hebben.   Dergelijke behandelingen worden niet door iedere pedicure en medisch pedicure gegeven en als u risicovoeten heeft mag de behandeling mogelijk niet worden uitgevoerd.   De pedicure of medisch pedicure zal het eelt van uw voeten verwijderen en uw voeten na de behandeling goed insmeren met een hydraterende crème die geschikt is voor uw huidtype.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt