;
Overslaan en naar de inhoud gaan
Kennisbank

Dwangnagel

Dwangnagel

Een dwangnagel wordt ook wel een nijnagel genoemd. In wezen is een dwangnagel niets anders dan een stukje nagel dat aan de zijkant van de nagel meegroeit. Dit nagelstukje kan in een afwijkende richting groeien waardoor het hinder geeft of kan gaan ontsteken. Het kan soms ook een inscheuring van de verharde huid langs de nagelriem zijn. Een dwangnagel kan aangeboren zijn, maar ook een opgelopen trauma bijvoorbeeld door een klap of stoot kan de oorzaak zijn. Ook kan een dwangnagel ontstaan na een operatie aan de nagel. Een dwangnagel komt meestal voor aan de buitenkant van de nagel aan de kleine teen.

Wat is een dwangnagel (nijnagel)

Bij teennagels ontstaat een dwangnagel geregeld aan de buitenkant van de kleine teennagel. De huid en de nagelriem zijn daar vaak droog. Dat gecombineerd met druk van uw schoen kan zorgen voor een kleine beschadiging, met als gevolg een verstoring in de groei van de teennagel; een dwang- of nijnagel.

Ondanks dat een dwangnagel vaak klein en niet ernstig is, kan het wel een behoorlijk ‘irritant stukje nagel’ zijn. De dwangnagel kan bijvoorbeeld aan uw sok blijven haken. De huid van de nagelomgeving kan hierdoor verder uitscheuren, wat pijnlijk is. Deze inscheuring kan daarbij ook voor nieuwe dwangnagels zorgen. Een dwangnagel kan ook ontstoken raken. In het ergste geval kan hierdoor koorts en zwelling optreden. Een dwangnagel kan eenvoudig worden behandeld door de pedicure of medisch pedicure. Het wegfrezen van het stukje nagel is meestal voldoende.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Symptomen van een dwangnagel

klein stukje nagel dat naast de reguliere nagel groeit inscheuring van de verharde huid naast uw nagel

Oorzaken van een dwangnagel

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontwikkelen van een dwangnagel. Dit kan door beschadiging van de nagelwortel door een klap of stoot, waardoor een verstoorde groei ontstaat. In enkele gevallen komt een dwangnagel ook voor als gevolg van een operatie aan de nagel (bijvoorbeeld aan een ingegroeide nagel). Maar een dergelijke nagel kan zoals eerder genoemd ook aangeboren zijn.

Wat kunt u zelf doen

Probeer nooit het ‘extra’ nagelstukje uit de huid te trekken. Hiermee beschadigt u de nagelwortel en verergert u het probleem. Een pedicure of medisch pedicure van ProVoet kan op verschillende manieren uw nagel eenvoudig, snel en pijnloos behandelen.

Dwangnagel verwijderen of behandelen

Uw pedicure of medisch pedicure zal het extra stukje nagelgroei machinaal behandelen zodat er geen drukpunt of pijn ontstaat en u niet meer blijft haken achter uw sok. In sommige gevallen kan regelmatige behandeling nodig zijn. Maar uw voetprobleem kan ook na een eenmalige behandeling wegblijven.

Heeft u risicovoeten? Laat u dwangnagel dan behandelen door een medisch pedicure.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt