Overslaan en naar de inhoud gaan
Kennisbank

Eelt

Wat is eelt

Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenlaag van uw huid (ook wel de opperlaag). Het ontstaat van nature op plekken waar de huid last heeft van druk en wrijving. Onder de voet is vaak een dun laagje eelt aanwezig dat ter bescherming van de huid dient. Dit noemen we fysiologisch eelt. In sommige situaties blijft de hoornlaag verdikken waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan. Dan is er sprake van overmatig ofwel pathologisch eelt. Het is dan ook van belang om te zorgen dat dit eelt regelmatig door de pedicure of medisch pedicure wordt verwijderd.

Beschrijving eelt op de voet

Eelt is geelachtig van kleur. Het komt voor op de bal van de voet, de hiel en/of op, onder, aan of tussen uw tenen. Eelt kan ook aan de zijkant van uw voetzool ontstaan. U kunt er veel last van hebben. Het zorgt bijvoorbeeld voor een vermoeidheidsgevoel en/of pijn aan uw voeten. Eelt kan leiden tot likdoorns of kloven. Ook kunt u het gewoon storende, onaantrekkelijke gele plekken vinden. Dan kunt u dit hardnekkige eelt eenvoudig door een pedicure of medisch pedicure laten verwijderen. Het is beter om dit door een professional te laten doen, dan zelf aan de gang te gaan met een eeltvijl. Een soepele en gezonde huid is van groot belang voor uw voeten, de pedicure en medisch pedicure van ProVoet kan u hierover adviseren.

Pathologisch eelt ontstaat door overmatige druk van buitenaf. Dit kan bijvoorbeeld bij niet goed passende schoenen of kousen of bij veranderde stand van de voeten. Ook personen met buitensporige transpiratie kunnen extra eeltvorming ontwikkelen.

Wanneer eeltplekken blijven zitten en zich op een hele kleine plek concentreren, dan kan er sprake zijn van een likdoorn. Wordt eelt erg dik en droog dan kunnen er kloven ontstaan. Meer weten over likdoorns of kloven? Lees dan onze onderwerpen: likdoorn op de voet of kloven in de voet.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Symptomen van eeltvorming op de voet

Meestal is eelt verhard en geel van kleur. De plek waar het zich bevindt, is verdikt en kan ruw aanvoelen.

Oorzaken eeltvorming

Door veel wrijving of druk op één gebied van uw voet, worden er meer huidcellen aangemaakt dan er aan de oppervlakte afsterven. Zo ontstaat er een eeltlaag.

Oorzaken van verhoogde druk zijn onder meer overgewicht, een verkeerde stand van de voeten en/of tenen en slecht passende sokken en/of schoenen. Ook het lopen op schoenen met hoge hakken zorgt voor een onnatuurlijke stand van uw voeten, hierdoor kan er op uw voorvoet  eelt ontstaan.

Bij sommige mensen vormt er meer eelt dan bij anderen. Heeft u een droge huid, dan heeft u over het algemeen sneller kans op eelt. Door een verminderde talgproductie hebben vooral oudere mensen vaak een droge huid - en dus ook eelt. Ook extreme zweetvoeten of een afwijkende stand van de voeten vergroten de kans op eeltvorming.

Wat kunt u zelf doen aan eelt voeten

Eelt kunt u nooit helemaal voorkomen. Uw voeten hebben namelijk altijd een klein beetje eelt nodig om de huid te beschermen. Echter kunt u wel proberen om uw huid soepel te houden. Droog na het wassen (het liefst met warm water) uw voeten goed af. Zorg hierbij dat u met name tussen de tenen goed droogt. Door dagelijks uw voeten in te smeren met een voetencrème wordt uw huid goed verzorgd en blijft deze soepel. Gebruik daarbij een verzorgend product, liefst speciaal voor voeten. Een voetencrème mag nooit tussen de tenen worden gesmeerd. Zo blijven uw voeten lekker zacht, voorkomt u pijnlijke kloven en zien uw voeten er verzorgd en netjes uit.

Eelt verwijderen of weghalen?

Heeft u last van overmatige eeltvorming? Dan adviseren wij een ProVoet pedicure of medisch pedicure te bezoeken. De pedicure helpt u niet alleen om het hardnekkig eelt weg te halen, maar helpt ook om eventuele likdoorns te behandelen. Daarnaast kan de pedicure de oorzaken van uw eeltvorming achterhalen en preventieve maatregelen adviseren.

Heeft uw risicovoeten bijvoorbeeld als gevolg van diabetes mellitus, reuma, kanker, vaatlijden, neurologische of dermatologische aandoeningen? Dan is het verstandig om een medisch pedicure te bezoeken.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt