Overslaan en naar de inhoud gaan
Kennisbank

Hallux Valgus (scheefstand grote teen)

Wat is een Hallux Valgus (scheefstand grote teen)

Een scheefstand naar buiten (adductie) van de grote teen noemen we een hallux valgus. Door dit naar buiten groeien van de grote teen kunnen de naastgelegen tenen in de verdrukking komen en zelfs omhoog worden geduwd. Bij een hallux valgus heeft er een ontwrichting plaatsgevonden tussen het eerste middenvoetsbeen en de grote teen. Als gevolg hiervan kan er een knobbel ontstaan op dit gewricht. Deze knobbel kan zeer pijnlijk zijn en in ernstige situaties ontsteken. Dan is er sprake van een bunion, een geïrriteerde of ontstoken zwelling aan de basis van de grote teen.

Beschrijving hallux valgus

Ontwrichting tussen het eerste middenvoetsbeen en de grote teen. Bij een ernstige hallux valgus kan er een knobbel ontstaan op het gewricht tussen het eerste middenvoetsbeen en de grote teen. Deze knobbel kan zeer pijnlijk zijn en zelfs ontsteken. Er zal verstijving optreden in de gewrichten van de grote teen en de afwikkeling van de voet zal veranderen. Er zijn meerdere gradaties van een hallux valgus van beginnend tot ernstig.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Symptomen

scheefstand naar buitenzijde van de grote teen naar binnen zakken van het 1e middenvoetsbeen knobbel op gewricht 1e middenvoetsbeen en grote teen verstijven grote teen omhoog komen van naastgelegen tenen (grote teen kruipt als het ware onder de 2e teen) eelt of likdoorns op knobbel ontsteking aan knobbel verdikte nagel grote teen ingroeiende nagel grote teen eelt op onderzijde grote teen eelt op bovenzijde 2e teen

Oorzaken van hallux valgus

Er zijn meerder oorzaken waardoor een hallux valgus kan ontstaan. De belangrijkste oorzaak is dat de pezen en spieren van de voet de middenvoetsbeenderen niet meer in stand houden. Hierdoor gaan deze uit elkaar staan en zal het 1e middenvoetsbeen naar binnen (abductie) zakken. Als gevolg hiervan zal de grote teen naar buiten (adductie) gaan staan. In sommige situaties gaat de grote teen ook naar binnen staan. Dan is er sprake van een hallux varus.

De stand van de voet kan leiden tot een hallux valgus. Bij spreidvoet zien we vaak een hallux valgus. Reumatische aandoeningen kunnen eveneens leiden tot een hallux valgus. Een hallux valgus kan erfelijk zijn en bij meerdere personen binnen een familie voorkomen. Overgewicht kan een hallux valgus veroorzaken. Een hallux valgus komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.    

Wat kunt u zelf doen

Een beginnende hallux valgus kan soms conservatief worden behandeld. Een hallux valgus geeft altijd druk in de schoenen. Het is daarom belangrijk dat u de juiste schoenen draagt. Schoenen die iets afvoerend staan aan de voorzijde kunnen geschikt zijn. Uw pedicure of medisch pedicure van ProVoet kan u adviseren.

Hallux valgus behandelen

Bij een beginnende hallux valgus kan het soms helpen om een nachtspalk te dragen. Tijdens de nacht wordt uw grote teen dan in een rechte stand gedwongen. Echter overdag zal de grote teen weer in de scheefstand gaan staan. De zwaartekracht van de grote teen is sterk en deze blijft niet recht staan zonder hulpmiddelen. Uw pedicure of medisch pedicure kan u adviseren over (al dan niet aangemeten) hulpmiddelen welke u overdag in de schoenen kunt dragen om overmatige druk te voorkomen. Corrigerende steunzolen kunnen helpen om pijnklachten te voorkomen. Soms zijn orthopedische schoenen nodig. Wanneer conservatieve behandelingen niet afdoende zijn kan een operatie worden overwogen. Bespreek uw voetproblemen met uw huisarts. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg. Eventueel kan er een operatie plaatsvinden.

Bij een hallux valugs ontstaan vaak eelt, likdoorns en nagelproblemen. De ProVoet pedicure en medisch pedicure kan deze voor u behandelen.

Heeft u risicovoeten? Maak dan voor de behandeling van uw hallux valgus een afspraak met de medisch pedicure.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt