Overslaan en naar de inhoud gaan
Kennisbank

Holvoet

Wat is een holvoet

Een holvoet (pes cavus) is te herkennen aan een hoge wreef en gaat in de meeste gevallen gepaard met scheefstand van de hiel en kromme tenen. Gemiddeld heeft een mens een voetboog van 1,3 centimeter hoog. Bij een holvoet raken de beide lengtebogen van de voet de grond niet. Holvoeten veroorzaken vaak gespannen voetzolen, klauwtenen en een aangespannen achillespees.

Beschrijving holvoet

Een holvoet is het tegenovergestelde van een platvoet. Een holvoet is te herkennen aan een verhoogde wreef en voetboog. Ze trekken de tenen geleidelijk naar een kromme positie. Ook steunt de voet op de buitenrand en is het hielbeen naar binnen gedraaid.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Symptomen van een holvoet

Een holvoet kenmerkt zich door een (te) kleine afstand tussen het hielbeen en de bal van de voet. Hierdoor is de peesplaat die onder de voet loopt korter en staat hier meer spanning op. Mede doordat de voet hol getrokken wordt, kunnen er klauw- en/of hamertenen ontstaan. Andere symptomen zijn het naar buiten kantelen van het hielbeen. Mogelijk heeft dit invloed op de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen. Een zichtbaar symptoom hiervan is een botuitsteeksel. Niet zichtbaar is een slijmbeursontsteking die hier kan ontstaan.

Oorzaken holvoet

Een holvoet kan zijn aangeboren of verworven in de loop der jaren. Bij een verworven holvoet is de oorzaak in ongeveer 60 procent van de gevallen zenuw-gerelateerd, oftewel neurologisch. De functie van de voetspier werkt niet naar behoren door een hersen- of ruggenmergaandoening. Een verlamming van de tussenbotspiertjes kan ook een oorzaak van een holvoet zijn. Een holvoet kan ook ontstaan door diabetes mellitus.

Wat kunt u zelf doen bij een holvoet

Een aangeboren holvoet hoeft geen problemen te geven. Het is echter verstandig om goed schoeisel te dragen. Uw pedicure of medisch pedicure van ProVoet kan u hierover adviseren. Bij pijnklachten kunnen aangemeten steunzolen door een podotherapeut nodig zijn. Is de holvoet aangeboren dan is het mogelijk dat u orthopedische schoenen moet dragen.

Holvoet behandelen

In sommige situaties kan een holvoet geopereerd worden. Een voetoperatie kan een standsverandering van de voetbotten teweeg brengen. De praktijk leert dat holvoeten per patiënt sterk verschillen. Geen een operatie is gelijk, uw chirurg stelt een uniek en individueel behandelplan voor u op. Het doel van de operatie is het creëren van een stabiele en rechte voet.

Bij een holvoet kan er eelt en/of likdoorns ontstaan op de plekken van uw voet die veel druk ondervinden. De pedicure of medisch pedicure van ProVoet kan uw voeten behandelen en u adviseren. Indien nodig verwijst zij u door naar de volgende discipline.

Heeft u risicovoeten? Maak voor de behandeling van uw holvoeten dan een afspraak met een medisch pedicure van ProVoet  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt