Huidaandoeningen aan de voet
Huidaandoeningen en voetzorg
Hoewel medisch pedicures geen diagnose zullen stellen, spelen zij een grote rol bij het signaleren van huidaandoeningen aan de voet. Er is namelijk geen beroepsgroep die zoveel kijk heeft op de huid van voeten als de pedicure en medisch pedicure. Medisch pedicures aangesloten bij ProVoet zijn opgeleid in het signaleren en behandelen van huidaandoeningen. Hierdoor kunnen zij een eventuele huidaandoening aan de voet sneller herkennen en u op professionele wijze doorverwijzen naar uw huisarts en u voorzien van advies en voorlichting. Huidafwijkingen aan uw voet kunnen op zichzelf staan of gevolg zijn van een ondergelegen aandoening.
Medisch pedicure en huidaandoeningen
Als gevolg van een vaataandoening kan de huid van uw voeten erg dun worden. Ze zijn meer vatbaar voor wondjes, welke ook slechter kunnen genezen. Ook kunt u last hebben van extreem droge voeten. Dit kan zorgen voor overmatige eeltvorming en dit geeft een verhoogde kans op voetkloven. Uw nagels kunnen verkleuren, stagneren in de groei en/of verdikken. Door verlammingen aan uw onderbenen kunnen er drukplekken op uw tenen en voeten ontstaan.
Huidaandoeningen die voetproblemen kunnen veroorzaken
Huidaandoeningen die problemen kunnen veroorzaken aan de huid en nagels van uw voeten zijn bijvoorbeeld:
- psoriasis
- eczeem
- schimmelinfecties (dermatomycoses)
- ontstekingen
- palmo plantaire keratodermie
- allergie
- wondroos
- overmatige eeltvorming (hyperkeratose)
- infectie van de huid (erythrasma)
- wintervoeten (perniosis)
Er kunnen ook huid- en nagelproblemen aan uw voeten ontstaan als gevolg van achterliggende aandoeningen. Bijvoorbeeld bij:
- kanker
- diabetes mellitus (diabetische dermopathie)
- reumatische aandoeningen
- vaatlijden
Kenmerken en advies
Dermatologische aandoeningen hebben verschillende kenmerken die kunnen variëren van verkleuringen van de huid tot verdikking of juist het dunner worden van de huid. Er kan eelt aanwezig zijn, blaren, zweren, schilfering of bijvoorbeeld verhevingen. Ook de nagels kunnen aangetast raken door een dermatologische aandoening. Nagels kunnen verkleuren, verdikken, brokkelig worden of afbreken. De huid rondom de nagel kan eveneens aangetast raken waardoor er ontstekingen ontstaan.
Wanneer u een huidaandoening heeft aan uw voeten, dan vallen zij onder de zogeheten risicovoeten. Voor behandeling gaat u naar de medisch pedicure. Een medisch pedicure heeft zich hierin gespecialiseerd en kan alle soorten risicovoeten behandelen.
De medisch pedicure kan veel voor u betekenen bij de aanwezigheid van dermatologische aandoeningen. Zij kan de huid en nagels van uw voeten behandelen en u adviseren welke kousen en schoenen voor u het meest geschikt zijn.