Overslaan en naar de inhoud gaan
Kennisbank

Huidschimmel (zwemmerseczeem)

Wat is huidschimmel op de voet

Veel mensen hebben last van voetschimmel. Dit wordt ook wel huidschimmel aan de voet of zwemmerseczeem genoemd. Verreweg de meeste mensen hebben last van schimmel tussen de tenen. Heeft u last van een schimmelinfectie aan uw voeten en blijft u er voor langere tijd mee rondlopen? Dan kan de schimmel tussen de tenen zich ook uitbreiden naar schimmel op de voetzool. De medische benaming van deze aandoening is dermatomycose of tinea pedis.

Beschrijving schimmelinfectie van de voet

Een schimmelinfectie op uw voetzool en/of tussen de tenen kan jeuken en pijn veroorzaken. Het wordt gekenmerkt door schilfers, een rode huid op de voetzool welke soms sterk begrensd kan zijn en een witte uitslag tussen de tenen waarbij fissuren (scheurtjes) kunnen ontstaan. Een schimmelinfectie is te behandelen. Echter is het nog beter om voetschimmel te voorkomen door bijvoorbeeld niet op blote voeten te lopen in openbare ruimten als zwembaden en sauna’s.  Ook kunt u voetschimmel voorkomen door uw voeten na het wassen goed af te drogen.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Symptomen van voetschimmel

Schimmelinfecties komen het meest voor tussen de tenen - en dan met name tussen uw vierde en vijfde teen - en in een later stadium onder de voeten. De huid tussen uw tenen wordt week en er kunnen fissuren (scheurtjes of kloofjes tussen de tenen) ontstaan. Ook kan de huid tussen uw tenen wit verkleuren. Mogelijk ontstaat in een volgend stadium eveneens een schimmelinfectie onder uw voetzolen. Deze herkent u doordat uw huid rood wordt en er schilfering ontstaat. Soms zijn er blaasjes aanwezig. De huid tussen uw tenen en op uw voetzolen kan jeuken en er kunnen kloven ontstaan waardoor u pijnklachten kunt krijgen.   In sommige situaties ontstaat er een vieze geur, met name tussen de tenen. Dan is er naast de schimmelinfectie ook een bacterie aanwezig. In dat geval is het verstandig een bezoek te brengen aan uw huisarts. Als er een schimmelinfectie op uw huid aanwezig is, loopt u een groter risico dat ook uw nagels besmet raken. Lees daarover meer in ons onderwerp schimmelnagels.

Oorzaken van schimmelinfectie op de voet

Een schimmelinfectie ontstaat door de aanwezigheid van dermatofyten op de huid van uw voet. U kunt deze huidschimmel oplopen in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers en zwembaden. In een warm en vochtig klimaat gedijen schimmelsporen het best. Ook overmatig zeepgebruik en het onvoldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) kan bijdragen aan het ontstaan van een schimmelinfectie.

Wat kunt u zelf doen tegen een schimmelinfectie

Het is af te raden om zalf, crème of poeder tussen uw tenen te gebruiken. Een dergelijk product kan klonteren tussen uw tenen en meer vochtigheid bevorderen. Wel kunt u een anti-schimmelmiddel gebruiken in de vorm van een spray. Een dergelijk product mag u alleen gebruiken als u niet tot een risicogroep behoort. Heeft u diabetes mellitus, reumatische of neurologische aandoeningen, ernstig vaatlijden of kanker? Dan adviseren wij u om altijd eerst een huisarts te raadplegen voordat u een product tegen huidschimmel gaat gebruiken.   Behalve de verzorging van uw huid zijn ook uw sokken en schoenen van groot belang. Zo is het verstandig om goed ventilerende schoenen te dragen en deze één keer in de maand te behandelen met schimmeldodende poeder. Draagt u sokken met vilt, zoals sportsokken? Dan raden wij aan om deze op minimaal 60 graden te wassen. Ook is het verstandig om uw schoenen dagelijks te wisselen en per dag schone katoenen sokken aan te trekken

Behandeling schimmel tussen de tenen en op de voet

Huidschimmel op de voet is goed te behandelen, mits u er tijdig bij bent en bereid bent om uw voeten thuis dagelijks te behandelen. Een pedicure of medisch pedicure die aangesloten is bij ProVoet kan een biopt afnemen van uw huid en dit (laten) onderzoeken op de aanwezigheid van sporen van schimmels. Op basis van dat onderzoek ontvangt u advies. Voorkomen is beter dan genezen en dat is zeker van toepassing bij een schimmelinfectie.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt