;
Overslaan en naar de inhoud gaan
Kennisbank

Oncologische voet (kanker)

Vaataandoeningen en voetzorg

Bloedvaten vervoeren bloed door het lichaam. Er zijn twee soorten bloedvaten: de slagaderen (ook arteriën genoemd) en de aderen (ook wel venen genoemd). Slagaderen vervoeren zuurstofrijk bloed vanaf het hart naar alle weefsels, spieren en organen. Aderen zorgen voor de terugstroom van het bloed naar het hart.

Bij een vaataandoening is er iets mis met de bloedvaten of met de werking ervan. Een bloedvat kan bijvoorbeeld vernauwd of afgesloten raken, waardoor de bloedtoevoer in het lichaam vermindert.

Heeft u vaatproblemen, dan vallen uw voeten onder de zogeheten risicovoeten. Dit komt doordat een verminderd vaatstelsel complicaties kan geven aan de onderste ledematen. Behandeling van uw voeten horen thuis bij een medisch pedicure. De medisch pedicure kan daarnaast in een vroeg stadium aan uw huid en nagels zien of er mogelijk sprake is van aanwezige vaatproblemen.

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Voetklachten en symptomen bij vaataandoeningen

Als gevolg van een vaataandoening kan de huid van uw voeten erg dun worden. Ze zijn meer vatbaar voor wondjes, welke ook slechter kunnen genezen. Ook kunt u last hebben van extreem droge voeten. Dit kan zorgen voor overmatige eeltvorming en dit geeft een verhoogde kans op voetkloven. Uw nagels kunnen verkleuren, stagneren in de groei en/of verdikken. Door verlammingen aan uw onderbenen kunnen er drukplekken op uw tenen en voeten ontstaan.

Behandeling voetproblemen bij vaataandoeningen

Uw medisch pedicure kan u adviseren en tips geven om voetproblemen te verminderen of te voorkomen. Daarnaast behandelt hij of zij uw voetproblemen en houdt uw voeten in goede conditie. Een medisch pedicure is opgeleid in het behandelen van risicovoeten en heeft ook een belangrijke signalerende functie. Zij ziet uw voeten regelmatig en kan vroegtijdig complicaties opmerken en u doorverwijzen naar de volgende discipline/specialist.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Wat kunt u zelf doen

Om voetproblemen te voorkomen, kunt u zelf het volgende doen:

controleer dagelijks uw voeten op eventuele wondjes of huidbeschadigingen. Uw voetzool controleert u met behulp van een spiegel of laat uw voeten controleren door iemand anders was uw voeten dagelijks met water (of met een milde zeep) en droog ze goed af, met name tussen uw tenen smeer uw voeten dagelijks in met een niet geparfumeerde voetcrème om de huid soepel en in goede conditie te houden loop nooit op blote voeten en draag ook in uw schoenen altijd kousen/sokken draag goed passende kousen/sokken, zonder strakke boord of stiksels kies voor sokken van natuurlijk, absorberend materiaal als katoen of wol trek iedere dag schone sokken aan om schimmelinfecties te voorkomen draag goed passende schoenen met een veter- of klittenbandsluiting koop nieuwe schoenen in de namiddag zodat ze niet te krap zitten en laat uw voeten altijd opmeten het liefst in een voetspeciaalzaak door voetgymnastiek blijven uw voeten soepel knip uw teennagels recht, niet te kort en knip geen hoekjes af om ingroeien te voorkomen gebruik geen nagellak of kunstnagels laat uw voeten behandelen door een professionele medisch pedicure geregistreerd in het Kwaliteitsregister voor Pedicures

Ontwikkelt u het hand- en voetsyndroom neemt u dan de navolgende maatregelen in acht:

voorkom temperatuurwisselingen. Deze kunnen bijvoorbeeld ontstaan doordat u spullen uit de vriezer/koelkast pakt of bij langdurig wandelen (warme voeten) droog u voeten af met een zachte doek en voorkom overmatige wrijving verzorg in overleg met uw behandelend arts de voeten met een niet geparfumeerde crème draag goed passende schoenen en kousen stel uw huid niet bloot aan de zon en/of bedek de huid gebruik geen lotions die alcohol bevatten plak geen pleisters op de huid bescherm uw huid tegen chemicaliën zoals afwasmiddel, zeep, schoonmaakmiddelen voorkom druk en afklemmen van de huid (benen niet over elkaar) draag geen ringen of sieraden aan uw handen en/of voeten

Voetzorg bij personen met kanker

Preventieve voetzorg door een medisch pedicure kan bijwerkingen als wondjes, drukplekken, ingroeiende of ingegroeide nagels en andere nagel- en huidaandoeningen aan de voeten mogelijk helpen voorkomen. Dit draagt bij aan uw weerstand en gezondheid. De instrumentele behandeling bestaat uit het behandelen, begeleiden en verzorgen van uw voeten. Veranderingen aan uw voeten worden regelmatig gescreend. Een medisch pedicure van ProVoet weet wanneer een instrumentele behandeling wel en niet toegepast mag worden. Indien nodig zal zij u doorverwijzen naar een podotherapeut voor het aanmeten van ondersteunende zolen.

Wanneer u kanker heeft, dan vallen uw onder de zogeheten risicovoeten. Ga naar een medisch pedicure van ProVoet voor advies en behandeling.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt