;
Overslaan en naar de inhoud gaan
Kennisbank

Peesontsteking aan de voet

Wat is een peesontsteking aan de voet

Een peesontsteking aan de voet is een irritatie van de pees. Een pees is een band die spieren met een bot verbindt. Is de band overbelast? Dan ontstaan er scheurtjes die irritatie geven. Dit kan op verschillende plekken in de voet voorkomen. Denk aan een peesontsteking aan de zijkant van de voet, een peesontsteking bovenop de voet, aan de onderkant van de voet, of op de hiel. Vaak is de pijn gemakkelijk aan te wijzen.

Beschrijving peesontsteking

Peesontsteking noemen we ook tendinitis en is feitelijk een peesblessure. Een pees is de verbinding tussen spier en het bot. Wanneer de pees overbelast is, kunnen er scheurtjes ontstaan die vervolgens irritatie geven. Eigenlijk is een peesontsteking een peesbeschadiging door overbelasting.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Symptomen

Een peesontsteking in de voet geeft in de meeste gevallen klachten zoals pijn en zwelling. De plek van de zwelling kan rood van kleur worden en de bewegingsvrijheid is vaak beperkt. Helaas nemen de pijnklachten vaak toe, naarmate de tijd verstrijkt. Daar waar de pijn eerst voelbaar was bij een bepaalde beweging, zijn deze pijnklachten in de volgende fase ook voelbaar tijdens normale bewegingen.

Oorzaken

Een peesontsteking of peesblessure ontstaat vaak door overmatige prikkeling van de pees of spier. Deze blessure treedt op bij mensen die opeens (overmatig) gaan sporten of bij mensen met een eenzijdig bewegingspatroon (herhaaldelijk dezelfde beweging maken). Ook sporters die een (te) intensief trainingsschema hanteren, kunnen pijn aan de pees ervaren.

Wat kunt u zelf doen

U kunt zelf verschillende maatregelen nemen om uw peesontstekingsklachten te verminderen. Neem voldoende rust met uw voet, koel de zwelling na de activiteit of neem ontstekingsremmende medicatie. Uw huisarts kan u hierbij adviseren.

Peesontsteking aan de voet behandelen

Bent u niet voldoende gebaat bij het nemen van rust en het gebruiken van medicatie? Bespreek deze problemen met uw huisarts. Eventueel kan er een operatie plaatsvinden.

De pedicure of medisch pedicure van ProVoet kan u adviseren over uw schoenen. Eventueel kan hij of zij drukverleggende middelen toepassen om uw pijnklachten te verlichten. Tevens zal zij u adviseren welke schoenen voor u het best geschikt zijn om te dragen.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt