Overslaan en naar de inhoud gaan
Kennisbank

Platvoet

Wat zijn platvoeten

Zoals de naam al aangeeft is een platvoet een voet waarbij de gehele voetzool de grond raakt. Een platvoet wordt daarom ook wel een doorgezakte voet genoemd. In de meeste situaties raakt de voet alleen de grond met de hiel, buitenste voetrand, voorvoet en tenen. De hiel is als het ware naar buiten gekanteld. In sommige situaties raakt de volledige voetzool de grond. Dit kan van nature zijn en hoeft geen problemen te geven. In sommige situaties veroorzaakt deze stand van de voet vermoeidheid in de voet of zelfs pijnklachten.  

Beschrijving platvoet

Bij een platvoet zijn de lengtebogen van de voet doorgezakt. Hierdoor is geen natuurlijke voetboog aanwezig en zal de gehele voetzool de grond raken. Normaliter is de binnenste lengteboog van de voet langer dan de buitenste lengteboog. Als deze lengtebogen gaan doorzakken – als gevolg van degeneratie – zal de binnenkant van de voet langer worden dan de buitenkant. We onderscheiden twee typen platvoeten; de soepele platvoet (hierbij neemt de voet gedurende het zitten of op de tenen staan een normale vorm aan) of een stijve/contracte platvoet (hierbij is de voet altijd volledig plat, ongeacht lichaamsstand).  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Symptomen

In de meeste gevallen geven soepele platvoeten weinig tot geen klachten. Mogelijk wijkt de afwikkeling van uw voet af tijdens het lopen. Stijve platvoeten geven vaak klachten zoals pijnuitstralingen naar de enkel, het been en/of de knie. Stijve platvoeten zijn een aangeboren afwijking en worden meestal al in de kindertijd vastgesteld.

Oorzaken van platvoeten

Stijve platvoeten zijn dikwijls aangeboren. Na de geboorte wordt dit al vrij snel herkend. Vergroeide botten in de voet zijn meestal de oorzaak van stijve platvoeten.

Soepele platvoeten zijn een normaal verschijnsel bij kinderen. Tussen het zevende en tiende levensjaar neemt de voetboog zijn natuurlijke vorm aan en verdwijnt de platvoet. Bij adolescenten kan een verkeerde beenstand of een te korte kuitspier soepele platvoeten veroorzaken. Aandoeningen of ziektes die platvoeten veroorzaken zijn: reumatoide artritis, artrose, een verhoogde spiertonus of niet goed functionerende voetpezen. Ook door overgewicht of een opgelopen trauma kan een platvoet ontstaan.  

Wat kunt u zelf doen

In de meeste gevallen geeft een platvoet geen klachten waarvoor speciale maatregelen nodig zijn. Wel kan u eerder eelt aan buitenzijde van de kleine tenen krijgen Het is belangrijk dat u adequaat schoeisel draagt. De ProVoet pedicure/medisch pedicure kan u adviseren welke schoenen voor u het meest geschikt zijn.

H2> Platvoeten behandeling

Bezoek uw huisarts indien uw platvoet pijn veroorzaakt. Uw huisarts kan vaststellen of uw klachten worden veroorzaakt door een soepele of een stijve platvoet. Speciale schoenen zijn niet nodig. Omdat platvoeten kunnen leiden tot problemen aan de huid en nagels van uw voeten is het verstandig om regelmatig een bezoek te brengen aan de pedicure of medisch pedicure van ProVoet. Zij kan u nuttige tips geven over het type schoen dat het meest geschikt is voor uw voeten.

Heeft u risicovoeten? Maak dan een afspraak met een medisch pedicure.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt