Overslaan en naar de inhoud gaan
Kennisbank

Ramshoornnagel

Wat is een ramshoornnagel

Bij een ramshoornnagel (onychogryfose) is er sprake van extreme toename (hypertrofie) van de nagel. In eerste instantie zal de nagel verdikken zoals bij een hoornnagel. In een later stadium vertoont de nagelplaat afwijkingen waarbij deze de vorm aanneemt van een ‘ruwe klauw’ met een voorwaartse en/of zijwaartse kromming. De nagelplaat is verhard en verdikt en heeft een onregelmatige structuur.

Beschrijving

Vaak is een ramshoornnagel oorspronkelijk een hoornnagel die niet tijdig behandeld is. Hierdoor is de nagel dikker en dikker geworden en heeft een afwijkende vorm gekregen. De extreme hoornvorming zorgt dat de teennagel donker gekleurd wordt en een klauwachtige vorm aanneemt met dwarse groeven of ribbels. De nagel lijkt enigszins op een ramshoorn. Doordat de de nagel erg dik en hard wordt, kan deze niet meer (zelf) geknipt worden. Na verloop van tijd zal de nagel daardoor recht naar voren dan wel opzij gaan uitgroeien.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Symptomen

een verhardde en verdikte nagel onregelmatige structuur van de nagel (groeven of ribbels) afwijkend van kleur (dit kan variëren in geel, grijs, groen, bruin) kromme nagel (vaak een voorwaartse en/of zijwaartse vergroeiing)

Oorzaken ramshoornnagel

Er zijn meerdere oorzaken voor een ramshoornnagel. Een veel voorkomende oorzaak is het dragen van niet goed passende schoenen waardoor de nagel voortdurend onder druk ligt. Een scheefstand van de grote teen (hallux valgus) past niet meer in een rechte confectieschoen waardoor de nagel onder grote druk komt te liggen. Het kan ook veroorzaakt worden door een onderliggende aandoening zoals bijvoorbeeld reuma of een huidaandoening. Ook kan een ramshoornnagel ontstaan door verwaarlozing als gevolg van het niet goed kunnen verzorgen van de voeten.

Wat kunt u zelf doen

U kunt zelfs niets doen aan een ramshoornnagel maar dient voor de behandeling een afspraak te maken met een pedicure of medisch pedicure van ProVoet. Zij zal de nagel machinaal behandelen, knippen en de nagelomgeving schoonmaken. Ook na behandeling bij een pedicure of medisch pedicure is het raadzaam om regelmatig de nagel(s) professioneel te laten verzorgen. Zo voorkomt u dat deze opnieuw gaan vergroeien.

Veel mensen schamen zich voor een ramshoornnagel, maar dit is niet nodig. Wacht niet, maak een afspraak en de pedicures of medisch pedicures van ProVoet. Zij helpen u graag met uw voetprobleem.

Ramshoornnagel behandelen

Een ramshoornnagel is goed te behandelen door een pedicure of medisch pedicure. Bij behandeling wordt de nagel eerst machinaal dunner gefreesd. Vervolgens wordt op de juiste lengte een dwars groefje gefreesd, zodat de nagel op die plek kan worden geknipt. Daarna wordt de nagelomgeving grondig schoongemaakt. Het doel is om de nagel zoveel mogelijk in vorm terug te krijgen en overmatig druk op het nagelbed en de nagelwortel te verminderen..

Heeft u risicovoeten? Maak dan een afspraak met een bij ProVoet aangesloten medisch pedicure.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt