Overslaan en naar de inhoud gaan
Kennisbank

Reumatische voeten

Vaataandoeningen en voetzorg

Bloedvaten vervoeren bloed door het lichaam. Er zijn twee soorten bloedvaten: de slagaderen (ook arteriën genoemd) en de aderen (ook wel venen genoemd). Slagaderen vervoeren zuurstofrijk bloed vanaf het hart naar alle weefsels, spieren en organen. Aderen zorgen voor de terugstroom van het bloed naar het hart.

Bij een vaataandoening is er iets mis met de bloedvaten of met de werking ervan. Een bloedvat kan bijvoorbeeld vernauwd of afgesloten raken, waardoor de bloedtoevoer in het lichaam vermindert.

Heeft u vaatproblemen, dan vallen uw voeten onder de zogeheten risicovoeten. Dit komt doordat een verminderd vaatstelsel complicaties kan geven aan de onderste ledematen. Behandeling van uw voeten horen thuis bij een medisch pedicure. De medisch pedicure kan daarnaast in een vroeg stadium aan uw huid en nagels zien of er mogelijk sprake is van aanwezige vaatproblemen.

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Voetklachten en symptomen bij vaataandoeningen

Als gevolg van een vaataandoening kan de huid van uw voeten erg dun worden. Ze zijn meer vatbaar voor wondjes, welke ook slechter kunnen genezen. Ook kunt u last hebben van extreem droge voeten. Dit kan zorgen voor overmatige eeltvorming en dit geeft een verhoogde kans op voetkloven. Uw nagels kunnen verkleuren, stagneren in de groei en/of verdikken. Door verlammingen aan uw onderbenen kunnen er drukplekken op uw tenen en voeten ontstaan.

Behandeling voetproblemen bij vaataandoeningen

Uw medisch pedicure kan u adviseren en tips geven om voetproblemen te verminderen of te voorkomen. Daarnaast behandelt hij of zij uw voetproblemen en houdt uw voeten in goede conditie. Een medisch pedicure is opgeleid in het behandelen van risicovoeten en heeft ook een belangrijke signalerende functie. Zij ziet uw voeten regelmatig en kan vroegtijdig complicaties opmerken en u doorverwijzen naar de volgende discipline/specialist.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Behandeling van de voeten van reumapatiënten

Heeft u reuma, laat uw dan voeten regelmatig behandelen door een medisch pedicure ingeschreven in het Kwaliteitsregister voor Pedicures of door een pedicure met de aantekening Reumatische Voet. Zij behandelt uw likdoorns, eelt of nagelproblemen en beschikt over kennis over uw reumatische aandoening, dus weet waar op te letten. Er zijn diverse drukregulerende technieken mogelijk, waarbij een locatie drukvrij wordt gemaakt. Denk hierbij aan een orthese, waarbij drukplekken op of tussen de tenen kunnen worden verminderd of voorkomen. De medisch pedicure voorziet u bovendien van advies op het gebied van huidverzorgingsmiddelen en schoenkeuze. Mocht het nodig zijn, dan kan de medisch pedicure u doorverwijzen naar de volgende discipline.

Vergoeding behandeling medisch pedicure

Als u als reumapatiënt naar een medisch pedicure gaat, komt u misschien in aanmerking voor een vergoeding van (een deel van) de behandelingskosten. Informeer van te voren bij uw zorgverzekeraar. Meer informatie vindt u op de website van ProCert KwaliteitsRegistratie voor de Pedicure.

Medisch pedicure in de buurt

Bent u op zoek naar een medisch pedicure aangesloten bij ProVoet? Ga dan naar 'Pedicure in de buurt' (specialisaties staan vermeld). U kunt hier ook controleren of de medisch pedicure is ingeschreven in de KwaliteitsRegistratie voor de Pedicure.

Meer informatie over reuma vindt op de website van het reumafonds en de reumabond. www.reumafonds.nl en www.reumabond.nl.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt