;
Overslaan en naar de inhoud gaan
Kennisbank

Sporten en voeten

Vaataandoeningen en voetzorg

Bloedvaten vervoeren bloed door het lichaam. Er zijn twee soorten bloedvaten: de slagaderen (ook arteriën genoemd) en de aderen (ook wel venen genoemd). Slagaderen vervoeren zuurstofrijk bloed vanaf het hart naar alle weefsels, spieren en organen. Aderen zorgen voor de terugstroom van het bloed naar het hart.

Bij een vaataandoening is er iets mis met de bloedvaten of met de werking ervan. Een bloedvat kan bijvoorbeeld vernauwd of afgesloten raken, waardoor de bloedtoevoer in het lichaam vermindert.

Heeft u vaatproblemen, dan vallen uw voeten onder de zogeheten risicovoeten. Dit komt doordat een verminderd vaatstelsel complicaties kan geven aan de onderste ledematen. Behandeling van uw voeten horen thuis bij een medisch pedicure. De medisch pedicure kan daarnaast in een vroeg stadium aan uw huid en nagels zien of er mogelijk sprake is van aanwezige vaatproblemen.

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Voetklachten en symptomen bij vaataandoeningen

Als gevolg van een vaataandoening kan de huid van uw voeten erg dun worden. Ze zijn meer vatbaar voor wondjes, welke ook slechter kunnen genezen. Ook kunt u last hebben van extreem droge voeten. Dit kan zorgen voor overmatige eeltvorming en dit geeft een verhoogde kans op voetkloven. Uw nagels kunnen verkleuren, stagneren in de groei en/of verdikken. Door verlammingen aan uw onderbenen kunnen er drukplekken op uw tenen en voeten ontstaan.

Behandeling voetproblemen bij vaataandoeningen

Uw medisch pedicure kan u adviseren en tips geven om voetproblemen te verminderen of te voorkomen. Daarnaast behandelt hij of zij uw voetproblemen en houdt uw voeten in goede conditie. Een medisch pedicure is opgeleid in het behandelen van risicovoeten en heeft ook een belangrijke signalerende functie. Zij ziet uw voeten regelmatig en kan vroegtijdig complicaties opmerken en u doorverwijzen naar de volgende discipline/specialist.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Behandeling door een sportpedicure

Een medische sportpedicure heeft na het behalen van het diploma medisch pedicure zich gespecialiseerd in de behandeling van de voeten van sporters. U kunt een ProVoet medisch pedicure sport bezoeken voor advies, drukvermindering en voor de behandeling van eelt, likdoorns, kloven en nagelproblemen

De ProVoet medisch pedicure sport helpt u om uw voeten in goede conditie te houden, mogelijke problemen te voorkomen of tijdig te signaleren. Ook voor advies over de verzorging van uw voeten en de aanschaf van de juiste soort sportschoenen, zolen en pasvorm kunt u bij de pedicure terecht.

De medisch pedicure sport kan bovendien veel voor u betekenen bij het herstel en de preventie van blessures. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een goed aangelegde taping of het aanmeten van antidrukmateriaal.  

Vind een medisch pedicure sport in de buurt