Overslaan en naar de inhoud gaan
Kennisbank

Spreidvoet

Wat is een spreidvoet

Een spreidvoet (pes transversus), ook wel doorgezakte voorvoet genoemd, is een voetafwijking die klachten geeft aan de voorkant van de voet. Deze voetafwijking komt het meest voor bij overgewicht, regelmatig lopen op hoge hakken, ouderen en overbelasting van de voet. Spreidvoeten ontstaan doordat er degeneratie is ontstaan in de bindweefselbanden waardoor de voorvoetboog niet meer in stand wordt gehouden.

Beschrijving spreidvoet

Een doorgezakte voorvoet geeft klachten in de voorkant van de voet. De voetkwaal komt vooral voor bij overgewicht, regelmatig lopen op hoge hakken, ouderen en overbelasting.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Symptomen

Een spreidvoet is te herkennen aan een brede voorvoet die is ontstaan doordat de voorste voetboog niet meer in stand is gehouden. Hierdoor zullen de drie middelste middenvoetsbeenderen de grond raken terwijl het 1e en 5e middenvoetsbeen iets omhoog kan gaan staan. Als gevolg hiervan kunnen er pijnklachten ontstaan alsmede eelt en/of likdoorns. De tenen kunnen gespreid staan en/of in hamerstand en vaak gaat de grote teen (hallux) naar buiten staan (hallux valgus).

Oorzaken

Spreidvoeten kunnen ontstaan door overgewicht, het regelmatig lopen op hoge hakken, bij ouderen en/of bij overbelasting – langdurig staan.  Personen met reumatoïde artritis hebben een grotere kans om een spreidvoet te krijgen.

Wat kunt u zelf doen

Het is belangrijk om goed schoeisel te dragen bij spreidvoetklachten. Aangemeten steunzolen kunnen mogelijk pijnklachten verlichten. De pedicure of medisch pedicure kan u adviseren over de juiste schoenen.

Doorgezakte voeten behandelen

Een pedicure of medisch pedicure kan het eelt en de likdoorns die zijn ontstaan als gevolg van de stand van uw voeten goed behandelen. De ProVoet medisch pedicure kan eventueel een orthese maken om drukpijn tussen de tenen te voorkomen Eventueel kan zij u doorverwijzen naar de volgende discipline.

Heeft u risicovoeten? Maak dan een afspraak met de medisch pedicure.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt