;
Overslaan en naar de inhoud gaan
Kennisbank

Verdikte nagel

Wat is een verdikte nagel

Een verdikte nagel (hypertrofische nagel of onychauxis) komt voor bij zowel vinger- als teennagels. Iedereen kan hier last van krijgen. Het komt wel vaker bij ouderen voor dan bij jongeren. Behalve verdikking van de nagelplaat kan deze aandoening ook broze en/of verkleurde nagels met zich meebrengen. Als de nagelplaat verdikt is zonder vervormingen, dan wordt deze nagel onychauxis genoemd. Zijn er vervormingen van de nagelplaat dan spreken we over hypertrofische nagel. Als gevolg van het verdikken kunnen nagels minder transparant worden, gaan krullen en ze kunnen afbrokkelen of afbreken.

Beschrijving

Heeft u last van verdikte nagels? Er zijn vele oorzaken waardoor uw teennagels verdikt kunnen zijn. Eén van de meest voorkomende kenmerken is de aanwezigheid van een schimmelinfectie onder uw nagelplaat (onychomycose). Als gevolg van de aanwezige schimmel kan uw nagel verkleuren, vervormen en/of verdikken. Bij een hoornnagel is de verdikte nagel ontstaan door overmatige aanmaak van keratine of hoorn. Een hoornnagel kan overigens geïnfecteerd raken met een schimmel; er bestaan dus ook combinaties van een hoorn- en schimmel nagel. Naast een hoorn- of schimmelnagel kan een overmatige hoornproductie op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door ziekten als diabetes mellitus, reumatische aandoeningen, huidaandoeningen als eczeem of psoriasis, een klap of stoot waarbij het nagelbed beschadigd, een nagelafwijking of het dragen van te krappe schoenen. Als gevolg van een verminderde doorbloeding in de onderbenen kunnen de nagels eveneens verdikken.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Verdikte teennagel

Verdikte teennagels komen veel voor, vaker dan verdikte vingernagels. Bij een verdikte nagel kan uw nagel eruitzien alsof deze van kalk gemaakt is. Deze nagels worden in de volksmond vaak een ‘kalknagel’ genoemd. Deze term is ontstaan vanuit de uiterlijke kenmerken van de aandoening. Nagels bestaan namelijk niet uit kalk, maar uit hoorn, ofwel keratine. Verdikking van de nagel vormt zich doordat de verschillende hoornlagen waaruit een nagel is opgebouwd over elkaar heen groeien. Verdikte teennagels kunnen pijnlijk zijn omdat de nagels in de huid kunnen drukken en/of omdat er in schoenen geen ruimte is voor verdikte nagels waardoor er druk op de huid ontstaat. Vaak zijn ze moeilijk te knippen. Regelmatige behandeling door een pedicure of medisch pedicure van ProVoet is dan ook aan te raden. Zij kan de verdikte nagels dunner frezen en knippen.

Symptomen

de nagelplaat is dikker dan normaal de nagelplaat kan brokkelig zijn; er kunnen stukjes nagel afbreken de nagel heeft het uiterlijk van kalk er kunnen geelachtige tot bruine verkleuringen aanwezig zijn er kan sprake zijn van een broze en breekbare nagel de verdikte nagel kan pijnklachten geven

Oorzaken verdikte nagel

Teennagels worden naarmate we ouder worden dikker en harder. Soms dermate erg dat we spreken van verdikte nagels. Andere bekende oorzaken zijn door ziekten als diabetes mellitus, reumatische aandoeningen, huidaandoeningen als eczeem of psoriasis, een klap of stoot waarbij het nagelbed beschadigd, een nagelafwijking of het dragen van te krappe schoenen. Als gevolg van een verminderde doorbloeding in de onderbenen kunnen de nagels eveneens verdikken. Een aantal oorzaken worden hieronder apart beschreven:

Verdikte nagel door een schimmelinfectie Schimmelinfecties aan de nagels komen veel voor. Een schimmelnagel is zeer besmettelijk. Doordat de schimmelsporen zich vermeerderen onder de nagelplaat kan de nagel gaan verdikken Verdikte nagel door hoornnagel Een hoornnagel is een verdikte nagel en vertoont vaak geelachtige tot bruine verkleuringen. Meestal komt dit voor aan de grote teen. Deze veel voorkomende aandoening is niet besmettelijk. Oorzaken kunnen liggen in een trauma, ouderdom, te krappe schoenen of genetisch aanleg Verdikte nagel door psoriasis Psoriasis is een veel voorkomende huidaandoening die ook uw nagels kan aantasten. Kenmerkend aan een psoriasnagel zijn de putjes in de nagel. Als het nagelbed is aangetast door psorias ontstaan er gele vlekken die zichtbaar zijn onder de nagel (olievlekfenomeen) Verdikte nagel door klauwnagel Bij een klauwnagel (onychogryfose) is uw nagel sterk verdikt en is er een verkromming in de nagelplaat. De nagel groeit scheef vanuit de nagelwortel. Het komt vooral voor op de grote teen

Wat kunt u zelf doen

Het goed verzorgen van uw nagels is belangrijk, dit kan bij verdikte nagels lastig zijn. Kunt u uw nagels moeilijk knippen? Maak dan een afspraak met een ProVoet pedicure of medisch pedicure. Zij kan uw nagels dunner frezen en knippen. Tevens zal zij met u bespreken hoe u de nagels het best kunt verzorgen.

Verdikte nagel behandelen

Verdikte nagels kunnen veel klachten geven, doordat ze overmatig druk geven op uw huid en op uw tenen bij het dragen van schoenen. Ook kan het zelf knippen van uw verdikte nagel moeilijk of onmogelijk zijn. Dit komt doordat de verdikte nagelplaat te sterk is. De behandeling van uw pedicure of medisch pedicure verhelpt of verlicht uw klachten. Niet alleen zal zij uw nagels dunner frezen, zij zal ook onderzoeken wat de oorzaak is van het ontstaan van uw verdikte nagels. Daarnaast kan zij u schoenadvies geven.

Zijn uw verdikte nagels ontstaan door medicijngebruik, dan zullen de nagels meestal weer gezond uitgroeien wanneer het gebruik stopt. Dit uitgroeien kan enige tijd duren. Het is aan te raden om in deze periode uw nagelgroei te laten reguleren door de pedicure of medisch pedicure. Is er geen sprake van ‘genezing’ van uw verdikte nagel? Dan zorgt een regelmatig bezoek ervoor dat uw nagels er mooi en verzorgd uitzien.

Heeft u risicovoeten? Laat uw verdikte nagels dan behandelen door een medisch pedicure  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt