Overslaan en naar de inhoud gaan
Kennisbank

Wrat

Wat is een wrat

Wratten (verrucae vulgaris) zijn goedaardige bloemkoolachtige uitgroeisels van de huid. Een voetwrat is besmettelijk en kan ontstaan doordat uw voet in contact is gekomen met het humane papillomavirus. De kans op een besmetting is net als bij een voetschimmel (lees ook onze onderwerpen schimmelnagel of huidschimmel) besmetting het grootst in ruimtes waar meerdere personen met blote voeten lopen zoals bijvoorbeeld sportgelegenheden, openbare zwembaden, gemeenschappelijk douches en sauna gelegenheden. Maar besmetting kan vanzelfsprekend ook bij andere gelegenheden worden opgedaan.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Beschrijving voetwrat

Een gewone voetwrat is een bloemkoolachtige uitstulping van de huid. Op de voetzool zijn wratten door het lichaamsgewicht naar binnen in de huid geduwd en plat geworden. Voetwratten worden - net als wratten op andere plaatsen van het lichaam - veroorzaakt door een virusaandoening. Doordat wratten op of onder uw voeten vaak onder druk staan van uw lichaam kunt u pijnklachten krijgen.

Er zijn twee soorten voetwratten, de mozaïekwrat en de doornwrat. Afhankelijk van het type kunnen ze zich over de oppervlakte of in de diepte van de huid uitbreiden. Beide zijn plat van vorm en hebben een ruwe bloemkoolvorming structuur. Voetwratten komen voornamelijk voor in de eeltachtige omgeving rondom uw voetzool maar kunnen ook elders op uw voet voorkomen.

Voetwratten zijn zeer besmettelijk. De meeste wratten verdwijnen na verloop van tijd weer vanzelf. Uw wrat laten weghalen is dus zeker niet altijd nodig. Maar wanneer de wratten pijn of hinder geven dan is een behandeling aan te bevelen.

Voetwrat of likdoorn? Ze zijn vaak lastig van elkaar te onderscheiden. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als u er bovenop drukt. Tevens kan er bij een wrat onder uw voet een verschil in pijnbeleving zijn bij het lopen. Een wrat geeft vaak pijnklachten bij het afzetten terwijl een likdoorn pijn doet als u erop staat. Een wrat heeft een meer bloemkoolachtige vorm daar waar een likdoorn een glanzende eeltstructuur heeft.

Symptomen van een wrat

een verharde, oneffen structuur van uw huid doorbreekt het normale patroon van uw huid is meestal niet egaal van omvang kan pijnlijk zijn voetwratten bevinden zich vaak op drukpunten op de voet, zoals de hiel of de bal van de voet, maar kunnen ook op andere locaties van uw voet voorkomen voetwratten vertonen kleine zwarte stipjes, welke worden veroorzaakt door een bloeding in de wrat ontstaan door druk voetwratten zijn vaak groter dan wratten elders op het lichaam. Een wrat op de voet is gemiddeld één centimeter in diameter

Hoe ontstaan voetwratten

U kunt een wrat onder uw voet oplopen door een virus die u bijvoorbeeld heeft opgedaan in het zwembad, een sportzaal of door het passen van schoenen met blote voeten. Met name in drukbezochte openbare plekken waar het virus door een warme en vochtige omgeving de kans krijgt zich te ontwikkelen, is er een verhoogde kans tot besmetting.

Wat kunt u zelf doen tegen wrat

Om voetwratten te voorkomen is het te adviseren om in openbare ruimtes zoals zwembad, sauna, kleedkamers en sportzalen niet op blote voeten te lopen. Draag slippers of iets anders aan uw voeten. Droog uw voeten altijd zorgvuldig af, ook tussen de tenen. Deel uw schoenen of slippers niet met anderen. Deel ook geen handdoeken en was deze op minimaal 60º C. Draag sokken tijdens het passen van nieuwe schoenen. Krab nooit aan wratten, juist het bovenste laagje is heel besmettelijk. Tip is om een pleister over de wrat te plakken. Heeft u een voetwrat? Dan is het belangrijk om uw handen goed te wassen en te drogen na aanraking.

Wratten behandelen

Als u een voetwrat heeft of denkt te hebben, adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts. De huisarts kan uw wrat verwijderen door bevriezing met vloeibare stikstof (het aanstippen van uw wrat). Hierdoor wordt het virus echter niet uitgeroeid en wratten kunnen daardoor terugkeren. De behandeling is daarbij ook pijnlijk. De huisarts kan u doorverwijzen naar een pedicure of medisch pedicure die gespecialiseerd is in voetwratten. Vaak kan deze uw wrat op pijnloze wijze behandelen.

Pedicures en medisch pedicures aangesloten bij brancheorganisatie ProVoet zijn opgeleid om het eelt van uw voetwratten af te halen. Daarnaast kan de medisch pedicure bij pijnklachten de voetwrat drukvrij leggen.

Heeft u risicovoeten? Dit zijn voeten waarbij door een bepaald ziektebeeld een verhoogd risico op complicaties aanwezig is, denk bijvoorbeeld aan diabetus melitus, reuma, psoriases, kanker of een oudere voet. Maak dan voor de behandeling van uw voetwrat een afspraak met een medisch pedicure.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt