Overslaan en naar de inhoud gaan
Kennisbank

Zweetvoeten

Wat zijn zweetvoeten

We hebben allemaal wel eens zweetvoeten. Bijvoorbeeld bij warm weer of door (te) warme schoenen met onvoldoende ventilatie. Zweetvoeten worden in de volksmond ook wel stinkvoeten genoemd. Niet heel gek, want ze verspreiden vaak een sterke, onaangename geur. Sommige mensen hebben echter meer last van zweetvoeten dan anderen. Hun voeten zijn bijna continu nat door overmatige zweetproductie. De medische term hiervoor is hyperhidrosis pedis.  Zweetvoeten die onvoldoende verzorgd worden kunnen op lange termijn leiden tot voetschimmels.

 

Extreme zweetvoeten

Bij extreme zweetvoeten zijn uw voeten niet alleen bijna continu nat van het zweet, maar ze voelen vaak ook koud aan. Bovendien kan de huid van uw voeten er verweekt en rimpelig uitzien. Zweetvoeten gaan helaas vaak gepaard met stinkvoeten. Deze doordringende vieze geur wordt veroorzaakt door een afbraak van de hoornstof op een de overmatige transpirerende huid. Als er bacteriën en/of schimmels op de huid aanwezig zijn, kan de situatie verergeren. Het warme en vochtige milieu van de voet samen met een rijke voedingsbodem van dode huidcellen (eelt) vormen een ideaal klimaat voor de aanwas van bacteriën en schimmels. Zij zetten bestanddelen uit zweet om in stinkende geurstoffen.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt

Symptomen

U kunt hyperhidrosis pedis of voeten die overmatig zweten herkennen aan de volgende symptomen:

een onaangename geur overmatige transpiratie / vochtige voeten een rimpelige en bleke huid een branderig en/of prikkend gevoel aan uw voeten een koud, wee gevoel aan de voeten

Oorzaken van zweetvoeten

Sommige mensen hebben last van overmatige transpiratie. Dit kan over het hele lichaam voorkomen, maar ook plaatselijk, zoals bij uw voeten. U kunt niet altijd iets doen aan het overmatig zweten, dit kan namelijk ook worden veroorzaakt door een stofwisselingsstoornis. Andere oorzaken die zweten in de hand werken zijn stress, schade aan de sympathische zenuwen, lichamelijke inspanning, een slechte conditie, dragen van slecht ventilerende schoenen en sokken, een slechte pasvorm van uw schoenen, bepaalde medicijnen, bepaalde aandoeningen zoals diabetes en onvoldoende hygiëne.  

De stinkende geur die zweetvoeten kunnen verspreiden ontstaan door bacteriën die op de voeten leven. Deze bacteriën gedijen goed in warme en vochtige ruimtes. Door het geregeld dragen van dichte, slecht ventilerende schoenen en sokken, ontstaat het ideale klimaat voor bacteriën en schimmels.

Complicaties van overmatige zweetvoeten

Veel mensen die last hebben van stinkvoeten door overmatig zweten, generen zich hiervoor. Zweetvoeten kunnen hierdoor leiden tot psychische en sociale problemen zoals onzekerheid en sociaal isolement. Andere problemen die kunnen ontstaan door zweetvoeten zijn voetinfecties zoals voetschimmel. Een verhoogde vochtigheid van de voeten veroorzaakt namelijk de kans op infecties. Bij mensen met aandoeningen zoals diabetes, perifere neuropathie en perifeer arterieel vaatlijden kan dit zelfs leiden tot ernstige aandoeningen zoals een huidinfectie en zweervorming. 

Wat te doen tegen zweetvoeten

Wat helpt tegen zweetvoeten? Er zijn verschillende manieren waarop u zelf zweetvoeten kunt tegengaan:

was uw voeten regelmatig met antibacteriële zeep droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen wisselbaden kunnen helpen (mits u geen risicovoeten hebt, dan mag u geen voetbaden nemen) draag sokken van katoen of wol en vermijd sokken van synthetische materialen zoals polyester draag iedere dag schone sokken of trek meermaals per dag een schoon paar aan draag goed ventilerende schoenen, die niet knellen en trek uw schoenen regelmatig uit als dit mogelijk is was uw sokken heet om alle bacteriën te doden draag goed ventilerende schoenen die niet knellen trek uw schoenen regelmatig uit als dit mogelijk is wissel regelmatig van paar schoenen en laat gedragen schoenen bij voorkeur minimaal 24 uur drogen

Andere middelen die u kunt proberen om van zweetvoeten af te komen, zijn:

Inlegzolen. Bepaalde inlegzolen absorberen het vocht en de warmte in de schoen. Dit geeft uw voet kans om meer te 'ademen'. Dit helpt de opstapeling van warmte en vocht voorkomen. Zweetvoetenspray. Er zijn special sprays te verkrijgen die kunnen helpen tegen zweetvoeten. Het aanbrengen van een spray of ontgeurder in uw schoenen kan stinkende voeten verminderen. Heeft u risicovoeten overleg dit dan met uw huisarts Voetcrème. U kunt uw voeten ook insmeren met een antitranspiratiecrème. Sommige zalfjes, gels en crèmes dragen ook bij aan de verzorging van uw voeten. Gezonde voeten verkleint de kans op zweetvoeten, voetschimmels en andere voetproblemen

Het kan zijn dat ondanks de maatregelen die u neemt, uw voeten toch een onaangename geur blijven houden. In dat geval zijn er verschillende producten die deze geur tegen helpen te gaan. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een voet deodorant of absorberende poeder om uw voeten droog te houden.   Heeft u risicovoeten? Dan is het verstandig om eerst te overleggen met uw huisarts over het behandelen van uw zweetvoeten.  

Zweetvoeten behandelen

Wanneer u last heeft van overmatig zwetende voeten, dan is het aan te raden om een bezoek te brengen aan de pedicure of medisch pedicure van ProVoet. Onze pedicures kunnen u helpen om uw voeten weer in goede conditie te krijgen én te houden. Daarnaast geven zij advies om zweetvoeten tegen te gaan.   Bij risicovoeten is het verstandig om een afspraak te maken voor de behandeling van uw zweetvoeten met een medisch pedicure.  

Vind een (medisch) pedicure in de buurt