Overslaan en naar de inhoud gaan

AVG

Miniatuurvoorbeeld

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie.

 

 

Wat is het doel van de AVG?

Het doel van de verordening is vooral een nog betere bescherming van persoonsgegevens te verzekeren en het vrije verkeer van persoonsgegevens binnen de Europese Unie te waarborgen. Het recht van de betrokkene wordt in de verordening op hoog niveau beschermd.

Wat moet je doen?

Alles wat je binnen de AVG-wet geregeld moet hebben is onder te verdelen in vier hoofdgebieden. Hieronder staan een paar voorbeelden.

  • Juridisch: je bent verplicht om zaken juridisch vast te leggen. Van geheimhoudingsverklaringen, een officiële privacy policy tot aan contracten met je drukkerij en IT-partner.
  • ICT: zijn software- en virusscanners altijd up-to-date? Zijn er (veilige) back-ups om de persoonsgegevens te beschermen tegen verlies of ransomware? En is jouw cloud-oplossing wel Europees? Dit en meer moet je nagaan en goed regelen!
  • Organisatie-procedures: ook intern moet er van alles vastgelegd zijn. Heb je een procedure omtrent de gegevens van (oud-?)cliënten? Ligt er vast wie waar toegang toe heeft? En weet je wat moet doen als er een usb-stick met persoonsgegevens kwijt is?
  • Opleiding: eventuele medewerkers moeten geïnformeerd c.q. opgeleid worden omtrent de wetgeving. Wat mogen zij wel en wat niet? Maar bovenal ook: wie wordt hier verantwoordelijk voor en zorgt dat het ook bij nieuwe medewerkers gewaarborgd wordt.

Hoe kun je je praktijk AVG-proof maken?

  • De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een kosteloos tienstappen plan beschikbaar op de website  ter voorbereiding op de AVG.
  • Op internet zijn allerlei voorbeelden beschikbaar van zaken die je voor de AVG moet hebben.
  • Je kunt een jurist of andere deskundige inhuren.
  • Je kunt de AVG tool bij ProVoet bestellen. De AVG tool is ontwikkeld voor het midden- en kleinbedrijf door de Stichting AVG. Het is een online tool, waarmee je er via vijftien onderwerpen voor zorgt dat je praktijkvoering AVG-proof is. Aan de hand van duidelijke instructies en uitleg pas je de ICT, de organisatie, de communicatie en alle juridische zaken als contracten aan de nieuwe eisen aan. Met het programma zie je geen onderdelen van de wettelijke verplichting over het hoofd. Kosten voor gebruik van de AVG tool bedragen € 29,50. De AVG tool is beschikbaar via onze webshop. Na aanschaf van de tool in onze webshop , ontvang je binnen vijf werkdagen de code waarmee je in kunt loggen.

Lid worden van ProVoet?

ProVoet is dé brancheorganisatie voor de pedicure en medisch pedicure. Wij behartigen de belangen van onze leden. Daarnaast kun je als lid gebruik maken van een uitgebreid pakket van diensten en producten.

Aanmelden