;
Overslaan en naar de inhoud gaan
Dossiers

Vaataandoeningen en voetzorg

Bloedvaten vervoeren bloed door het lichaam. Er zijn twee soorten bloedvaten: de slagaderen (ook arteriën genoemd) en de aderen (ook wel venen genoemd). Slagaderen vervoeren zuurstofrijk bloed vanaf het hart naar alle weefsels, spieren en organen. Aderen zorgen voor de terugstroom van het bloed naar het hart.

Bij een vaataandoening is er iets mis met de bloedvaten of met de werking ervan. Een bloedvat kan bijvoorbeeld vernauwd of afgesloten raken, waardoor de bloedtoevoer in het lichaam vermindert.

Heeft u vaatproblemen, dan vallen uw voeten onder de zogeheten risicovoeten. Dit komt doordat een verminderd vaatstelsel complicaties kan geven aan de onderste ledematen. Behandeling van uw voeten horen thuis bij een medisch pedicure. De medisch pedicure kan daarnaast in een vroeg stadium aan uw huid en nagels zien of er mogelijk sprake is van aanwezige vaatproblemen.

Klachten en symptomen

Als gevolg van een vaataandoening kan de huid van uw voeten erg dun worden. Ze zijn meer vatbaar voor wondjes, welke ook slechter kunnen genezen. Ook kunt u last hebben van extreem droge voeten. Dit kan zorgen voor overmatige eeltvorming en dit geeft een verhoogde kans op voetkloven. Uw nagels kunnen verkleuren, stagneren in de groei en/of verdikken. Door verlammingen aan uw onderbenen kunnen er drukplekken op uw tenen en voeten ontstaan.

Vaataandoeningen en voetzorg

Uw medisch pedicure kan u adviseren en tips geven om voetproblemen te verminderen of te voorkomen. Daarnaast behandelt hij of zij uw voetproblemen en houdt uw voeten in goede conditie. Een medisch pedicure is opgeleid in het behandelen van risicovoeten en heeft ook een belangrijke signalerende functie. Zij ziet uw voeten regelmatig en kan vroegtijdig complicaties opmerken en u doorverwijzen naar de volgende discipline/specialist.