Zwemmerseczeem (huidschimmel)

Wat is zwemmerseczeem?

Schimmelinfecties aan de huid van de voet, ook wel zwemmerseczeem genoemd, worden het meest gezien tussen de tenen. De medische benaming van deze aandoening is dermatomycose of tinea pedis.

Beschrijving schimmelinfectie van de huid

Een schimmelinfectie op uw voeten en/of tussen de tenen kan jeuken en pijn veroorzaken. Het wordt gekenmerkt door schilfers, een rode huid op de voetzool welke soms sterk begrensd kan zijn en een witte uitslag tussen de tenen waarbij fissuren (scheurtjes) kunnen ontstaan. Een schimmelinfectie is te behandelen, maar beter nog kunt u het voorkomen door bijvoorbeeld niet op blote voeten te lopen in openbare ruimten als zwembaden en sauna’s.

Symptomen van zwemmerseczeem

Schimmelinfecties komen het meest voor tussen de tenen - en dan met name tussen uw vierde en vijfde teen - en in een later stadium onder de voeten. De huid tussen uw tenen wordt week en er kunnen fissuren (scheurtjes) ontstaan. Ook kan de huid tussen uw tenen wit verkleuren. Mogelijk ontstaat in een volgend stadium eveneens een schimmelinfectie onder uw voetzolen. Deze herkent u doordat uw huid rood wordt en er schilfering ontstaat. Soms zijn er blaasjes aanwezig. De huid tussen uw tenen en op uw voetzolen kan jeuken en er kunnen kloven ontstaan waardoor u pijnklachten kunt krijgen..

In sommige situaties ontstaat er een vieze geur, met name tussen de tenen. Dan is er naast de schimmelinfectie ook een bacterie aanwezig. In dat geval is het verstandig een bezoek te brengen aan uw huisarts. Als er een schimmelinfectie op uw huid aanwezig is, loopt u een groter risico dat ook uw nagels besmet raken. Lees daarover meer in ons onderwerp Schimmelnagels

Oorzaken van schimmelinfectie op de voet

Een schimmelinfectie ontstaat door de aanwezigheid van dermatofyten op de huid van uw voet. U kunt deze huidschimmel oplopen in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers en zwembaden. In een warm en vochtig klimaat gedijen schimmelsporen het best. Ook overmatig zeepgebruik en het onvoldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) kan bijdragen aan het ontstaan van een schimmelinfectie.

Wat kunt u zelf doen tegen een schimmelinfectie

Het is af te raden om zalf, crème of poeder tussen uw tenen te gebruiken. Een dergelijk product kan klonteren tussen uw tenen en meer vochtigheid bevorderen, Wel kunt u een anti-schimmelmiddel gebruiken in de vorm van een spray. Een dergelijk product mag u alleen gebruiken als u niet tot een risicogroep behoort. Mensen met diabetes mellitus, reumatische of neurologische aandoeningen, ernstig vaatlijden of kanker wordt geadviseerd altijd een huisarts te raadplegen voordat ze een product tegen huidschimmel gaan gebruiken.

Behalve de huid is het van belang alle schoenen één keer in de maand te behandelen met schimmeldodende poeder. Draagt u sokken met vilt, zoals sportsokken? Was ze dan op minimaal 60 graden. Daarnaast is het verstandig uw schoenen dagelijks te wisselen en iedere dag schone katoenen sokken te dragen.

Behandeling huidschimmel (zwemmerseczeem)

Huidschimmel op de voet is goed te behandelen, mits u er tijdig bij bent en bereid bent om uw voeten thuis dagelijks te behandelen. Een pedicure of medisch pedicure die aangesloten is bij ProVoet kan een biopt afnemen van uw huid en dit (laten) onderzoeken op de aanwezigheid van sporen van schimmels. Op basis van dat onderzoek ontvangt u advies. Voorkomen is beter dan genezen en dat is zeker van toepassing bij een schimmelinfectie.

Zwemmerseczeem
Inhoudsopgave